Brochure ontvangen?

Wonen in Teheran

Teheran is een metropool met circa 9 miljoen inwoners. Zes baans snelwegen door de stad zijn niet genoeg om de urenlange files tijdens spitsuur te kunnen mijden. In deze dichtbevolkte stad vol appartementen is een vrijstaande villa met een verhoogde tuin erg uitzonderlijk. We hebben deze moderne villa ontworpen als een privé retraite: een plek waar je kunt ontspannen na een vermoeiende dag in een drukke stad.

Exclusieve high end villa met 4 verdiepingen

Deze 1400 m2 grote high end villa staat in een stijl bergachtig gebied. De tuin is 7 meter verhoogd ten opzichte van het lagere straatniveau. De villa heeft 2 ondergrondse verdiepingen en 2 verdiepingen boven de grond. De laagste verdieping bevindt zich op dezelfde hoogte als de lagere straat, vanwaar je de garage kunt bereiken via een 20 meter lange tunnel. Bezoekers gaan de villa binnen via de tuin - een verfrissende manier om de ontmoeting mee te beginnen. Deze wandeling geeft tevens een panoramisch uitzicht richting de stad.

Binnentuin met vakantiegevoel

Het hart van de woning is ontworpen als een 28 m2 grote binnentuin, geïnspireerd op traditionele inheemse huizen met binnenplaats. De binnentuin is gevuld met palmen voor het vakantie gevoel en voor de ontspannen sfeer.

Perzische inheemse architectuur

Het ontwerp van de Inner Garden Villa was geïnspireerd op de traditionele Perzische architectuur, vooral de samenstelling van de huizen met binnenplaats en hun microklimatologisch effect. Deze huizen zijn ontworpen rond een binnenplaats, waarbij de functies van de omringende kamers kunnen veranderen gedurende de seizoenen, zodat een optimale balans verkregen kan worden tussen de klimatologische factoren van de kamers en hun gebruik.

Glazen schuifdak

De glazen vide, het glazen schuifdak en de gedeeltelijk glazen vloer garanderen een maximale lichttoetreding - zelfs tot in de kelder. Indien gewenst kunnen het schuifdak en schuifdeuren frisse lucht naar binnen laten in de woning.

Geïsoleerd schuifdak

Een tweede geïsoleerd schuifdak beschermt de villa tegen zeer warme zomers (het kan soms meer dan 40 graden Celsius worden), Net als bij de traditionele huizen met binnenplaats functioneert de binnentuin als een intieme privé ruimte met een aangenaam microklimaat.

Perzische invloeden

Gekleurde glazen bouwstenen zijn toegepast in de vloer van de binnenplaats om het licht door te laten naar de kelder. Geïnspireerd op de mozaïek patronen in de Perzische architectuur, creëren ze een speciale sfeer in het wellnessgedeelte daaronder gelegen. Puurheid en hygiëne waren belangrijke thema's gedurende het ontwerpproces, waar tot in de details rekening mee gehouden is - om het makkelijk schoon te kunnen houden en om een vaste opeenvolging van verschillende ruimtes te garanderen (lopen door een gang, dan in de kleedruimte verkleden, daarna door naar de douche ruimte) in de wellnessruimte, voordat je het zwembad in gaat. Het ontwerp is geënt op Perzische hammam spa's (publieke baden).

Berg gevel

De gevel is bekleed met travertin natuursteen: een materiaal dat direct uit de bergen komt van Iran.

Sama

Ik ben Sama, architect uit Iran en werkzaam bij 123DV. Wie had kunnen voorspellen dat ik, afgereisd naar Nederland uiteindelijk aan een project in Teheran zou werken. Culturele zaken, klimatologische aspecten, lokale bouwtechnieken die vertrouwd zijn voor mij maar nieuw voor 123DV vind ik spannend.

 

Nieuwsgierig?

Brochure aanvragen