Brochure ontvangen?

Het moderne en natuurvriendelijke campingleven

Deze energiezuinige Camping Villa is ontworpen als woning voor free-spirited eigenaars van duurzame Camping Zeeburg in Amsterdam, die graag in de groene en waterrijke omgeving op hun eigen campingterrein wilden wonen. Als geen ander weten ze hoe mooi de omgeving daar is en hebben ze voor hun Camping Villa een idyllische plek aan de rand van de camping uitgezocht, waar ze ongestoord in hun oase aan het water kunnen verblijven.

Green Key

Camping Zeeburg is een stille en groene omgeving langs het IJ in Amsterdam centrum waar buitenleven en natuur centraal staan. De camping heeft een Green Key keurmerk: het eerste internationale milieulabel voor toeristische accommodaties, en voert een MVO beleid (Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen). 

Een wereld op zich

De opgave was om een eigen wereld te creëren binnen de algemene wereld van het kamperen op het campingterrein. 

De houten gevel oogt gesloten en zakelijk aan de zijde waar de campinggasten voorbij kunnen wandelen. De begane grond ligt iets verdiept, waardoor er juist een eigen binnen sfeer van geborgenheid en intimiteit ontstaat. 

De atelierruimte die zich aan de zijkant bevindt, heeft een eigenwijs asymmetrisch bandraam op ooghoogte, wat een speciale lichtinval oplevert en genoeg wandruimte en focus over laat om te werken. 

Het gebouw gaat op in de groene omgeving en is omringd door bomen. Aan de tuinzijde opent de woning zich en is er een natuurlijke relatie met het buitenleven door middel van te openen glazen pui naar de tuin en een pad naar het extra terras aan het water verderop.

Deel uitmaken van de natuur

De reden dat dit aardse gebouw zich zo goed in de natuur voegt, is dat het helemaal van hout is gemaakt: zowel de bouwstructuur als de gevel en delen van het interieur. Er is gebruik gemaakt van duurzaam CLT (Cross Laminated Timber) hout uit een FSC gecertificeerd bos - dit hout is voor 80% uit omgevallen bomen vervaardigd.

Voor het hout van de gevel is gekozen voor onbehandeld Lariks van Hollands hout, uit Nederlandse bossen. 

De gelaagdheid van de moderne gevel heeft een organische kwinkslag gekregen, om te zorgen dat er, in plaats van symmetrie en voorspelbare lijnen, een speels geheel gevormd wordt dat zich toch vrij bescheiden naar de natuurlijke omgeving voegt. 

Aan de voorkant oogt het gebouw wellicht tamelijk hoekig en zakelijk, maar zodra je richting de tuin loopt, beweegt de gevel organisch mee door middel van curves in de gevel en worden de raampartijen groter. 

Elementen als ramen en deuren liggen steeds een beetje terug ten opzichte van de houten gevel of lopen uit het grid en geven zo een onverwachte beweging aan het geheel.

Robuust en geborgen

Het interieur lijkt zich veilig en comfortabel te hebben teruggetrokken binnen de stevige omhelzing van de robuuste houten buitenkant.

De plafonds zijn bekleed met hout waardoor het gevoel van geborgenheid en knusheid wordt versterkt. Op deze manier worden de dynamische gebogen lijnen van het gebouw extra benadrukt. 

De eigenaars waren op zoek naar een duurzame, geborgen, gezellige, avontuurlijke atmosfeer zoals die van een Zwitserse berghut. We hebben dit vertaald in speelse plattegronden en het gebruik van ruige, aardse materialen zoals natuursteen, en veel hout.

Ruime kamers wisselen zich af met nauwe doorgangen naar hal en trap.

Vrij als een vogel

Op de bovenverdieping bevindt zich, naast de slaapkamers, de werkkamer van de campinghouder die met behulp van een ruim houten buitenwerk-balkon uit kan kijken over het rustigste gedeelte van het terrein. Een plek waar de natuur welkom geheten wordt en aan vogels onderdak geboden wordt in de vogelhuisjes die onderdeel uitmaken van de gevel: mens en dier die hun veilige plek delen binnen de stadse wildernis van het IJmeer, Amsterdam.

 

Fotografie Hannah Anthonysz 

 

 

Nieuwsgierig?

Brochure aanvragen